Balik Semula Hantar Artikel Forums Prosedur Iklan Hubung Kami Top Hits Keluar RSS TKO Versi 12 Facebook TKO Twitter TKO TranungKite Online Melihat Waktu Solat
     Create an account      
  TERKINI..   Penumpang kagum kecekapan kru MH192    Tayar pesawat MH192 meletup ketika berlepas - MAS    HadisPalsu Ustaz Dr. Zulkifli Tunjuk Sumber Rujukan Kepada Persoalan Wardina    MH370 Mencabar Kredibiliti Wartawan    Ukraine, Moscow kian tegang    MH192 yang patah balik selamat mendarat cemas di KLIA    Pesawat Mas MH192 Membuat Pendaratan Cemas    Syahid Di Bumi Malaysia    Kupon Derma Surau Sekolah Menengah Agama Rembau    Salahuddin, Suhaizan Jumpa Menteri Islam Scotland  
Iklan Kiri

Produk Untuk Suami

Rawatan Dadah Secara Islam


Natural Energy Enchancer

PRODUK SUAMI ISTERI TERMURAH

Super Baja Super Hasil

Biofactor 9

Baik Untuk lelaki

Al Quran Digital Read Quran

program buat duit dengan prepaid

DOUBLE STEM CELL berupaya mengatasi, merawat serta mencegah masalah & penyakit

Baik untuk Lelaki atau suami

Baik untuk Lelaki atau suami

Sumbangan untuk akhirat

Krim Haura Kembalikan Kelakianmu

http://www.biovco.com/fb.php?id=bio&ref=tko

DAPATKAN IKLAN BERPATUTAN DENGAN KAMI -- KLIK DI SINI
Menu Utama
 Asas Laman
    · Home
    · 10 Teratas
    · Akaun Anda
    · Album
    · Arkib Artikel
    · Beritahu Kawan
    · FAQ
    · Forum
    · iklan
    · Kajian
    · Kotak Sembang
    · Masej Peribadi
    · Muat Turun
    · Pencarian
    · PHPNuke Editor
    · PRK Sg. Limau
    · Statistik
    · Sudut Cetak
    · Sudut Video
    · Topik
    · Waktu Solat

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Rangking TKO
Rebutlah ranking ini... © 2009 Tranung Kite
Pembaca Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: yusmarmka
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 33349

People Online:
Visitors: 0
Members: 62
Total: 62

Online Now:
01 : yutuba
02 : kultus
03 : kelapalaut
04 : kengkawan12
05 : air_batu
06 : matjen
07 : Lanun
08 : QuthubZaman
09 : Mamu_Moden
10: scarface
11: Jd
12: megatpanjialam
13: sumbaq
14: 9999
15: midmando
16: putraKB
17: botak
18: pak_lang
19: kakapo
20: ikanlampam
21: SilentReforms
22: shahlfc
23: ibubapa
24: speedganu
25: MrEmas
26: dukalara
27: serengas
28: sder
29: xabusare
30: boloqaroq
31: kapt_shiqaqi
32: budein
33: sukahatikamu
34: satu
35: cilimerah
36: NAZA_FORZA
37: mustafa
38: viva96
39: godeigogo
40: kerislusoh
41: voice
42: meortaha
43: ducktape
44: Namatimangan08
45: mat_saleh
46: santai
47: yandesouza
48: Fraggle_Rock
49: marangperapu
50: mantra888
51: versatile
52: ikram
53: pisangkelat
54: mofza
55: jet
56: keraskekong
57: matdaus_kelate
58: ofma81
59: merong
60: LasqarPelangi
61: qashwaa
62: 1mat
Statistik Pembaca
We received

258656049
page views since
1 September 2012

Jumlah Hits
· Hari Ini

135779

· Semalam

381412


Purata Hits
· Sejam

16,014

· Sehari

236,000

· Sebulan

7,184,890

· Setahun

86,218,683


Server Masa Server
· Masa

10:00:52

· Tarikh

21 Apr 2014

· Zon

+0800

TranungKite Online (TKO): Forum

www.tranungkite.net :: View topic - injin keter... sapa leh tolong.
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

injin keter... sapa leh tolong.
Goto page Previous  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Next
 
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net Forum Index -> Multimedia, Automobil & ICT
View previous topic :: View next topic  
Author Message
PUTIQ
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Joined: Sep 27, 2006
Posts: 1843

PostPosted: Sun Feb 17, 2013 12:57 am    Post subject: Reply with quote

guojing wrote:
tumpang tanya....

minyak enjin LIQUI MOLY 10W-30 sesuai x untuk enjin viva transmisi automatik...? cepat2... nk tahu ni..


Sesuai, Kat malaysia yg iklim sekata nih 15W-40 pun dah cukup baik.
March 5 aku beli kat kopetro (koperasi petronas) 4 liter baru rm 58.

Jarang injin problem sebab salah minyak hitam!!

Aku pakai pajero buruk, minyak itam dia 5 liter, aku beli march 5 tu 4 liter lepas tu aku campur minyak masak felda tu satu liter........... injin msih tip top......cuma,pakai la minyak apa pun...kalau lari 130 km/hr keatas..... sepanjang highway tu pulak..... Tak ada enjin yg tahan.....
Back to top
View user's profile Send private message
Mesin_Gun
Rekrut
Rekrut


Joined: Aug 22, 2008
Posts: 91
Location: Sebelah Rumah kakak Jual Nasik Lemak.

PostPosted: Mon Feb 18, 2013 9:20 am    Post subject: Reply with quote

guojing wrote:
tumpang tanya....

minyak enjin LIQUI MOLY 10W-30 sesuai x untuk enjin viva transmisi automatik...? cepat2... nk tahu ni..


Semua jenama minyak pelincir sesuai digunakan. tujuan minyak pelincir adalah mengelakkan geseran. Pastikan Minyak yg Ori bukan tebusguna.

ukuran kereta 3 slinder Viva/kancil 10W-30/40

Kereta 1.3L keatas 15W-40/50 dan 20W-40

Untuk kereta lama lebih elok guna 20W-40

tetapi saya lebih suka guna Minyak Castrol ..
Back to top
View user's profile Send private message
ujangkota
Sarjan
Sarjan


Joined: Aug 20, 2008
Posts: 1240

PostPosted: Mon Feb 18, 2013 9:30 am    Post subject: Reply with quote

apa sebab bila cap raditor dibuka...start enjin...air radiator tersembur keluar?



aku dak serbis radiator kat worksyop radiator...depa kata bukan masalah radiator..ada sape boleh bantu?
Back to top
View user's profile Send private message
Mesin_Gun
Rekrut
Rekrut


Joined: Aug 22, 2008
Posts: 91
Location: Sebelah Rumah kakak Jual Nasik Lemak.

PostPosted: Mon Feb 18, 2013 9:35 am    Post subject: Reply with quote

ujangkota wrote:
apa sebab bila cap raditor dibuka...start enjin...air radiator tersembur keluar?



aku dak serbis radiator kat worksyop radiator...depa kata bukan masalah radiator..ada sape boleh bantu?


Gasket terbakar ini bermakna headblock bengkok...
Saudara kena grambal injin tuh... atau yg di panggil TopOverhall...

suhu air pada pembaca meter naik sedikit paras normal kan????...

Grambal injin termasuk tukarganti gasket baru dari RM 4500.00 - 750.00
tetapi kalau tak tukar gasket pon boleh murah sket tetapi berlaku kebocoran minyak injin... tuh je...

Cool
Back to top
View user's profile Send private message
ujangkota
Sarjan
Sarjan


Joined: Aug 20, 2008
Posts: 1240

PostPosted: Mon Feb 18, 2013 9:53 am    Post subject: Reply with quote

Mesin_Gun wrote:
ujangkota wrote:
apa sebab bila cap raditor dibuka...start enjin...air radiator tersembur keluar?



aku dak serbis radiator kat worksyop radiator...depa kata bukan masalah radiator..ada sape boleh bantu?


Gasket terbakar ini bermakna headblock bengkok...
Saudara kena grambal injin tuh... atau yg di panggil TopOverhall...

suhu air pada pembaca meter naik sedikit paras normal kan????...

Grambal injin termasuk tukarganti gasket baru dari RM 4500.00 - 750.00
tetapi kalau tak tukar gasket pon boleh murah sket tetapi berlaku kebocoran minyak injin... tuh je...

Cool


suhu tu duk macam tu jugak seperti dulu2. pomen radiator tu kata mungkin sebab termostat..dia suruh tukar atau tanggalkan saje. dia tak tau buat. dia suruh pi pomen enjin.
Back to top
View user's profile Send private message
adi_jagat
Lans Koperal
Lans Koperal


Joined: Mar 26, 2012
Posts: 493

PostPosted: Mon Feb 18, 2013 9:57 am    Post subject: Re: injin keter... sapa leh tolong. Reply with quote

ayeitam wrote:
kluangman wrote:
ayeitam wrote:
salam.. buat sesiapa yang tau masalah enjin..


minggu lepas aku hantar naza ria kebengkel untuk repair apa yang patut...

antara yang direpair kata formen tu...
drive shaft, power tr??? kit, fly wheel oil seal dan ATF..

power tr???? tulisan tak jelas..

masalahnya...


setiap kali aku nak memecut keter tu secara mengejut... enjin seolah menggelupur dan meter rpm seolah olah menggila...

apa sebenarnya masalah yang berlaku...

harap yang reti tentang enjin sudi memberi pandangan...


Cuba bawa pi ke mekanik lain pulak...untuk dapat second opinion.


petang tadi aku bawak keter tu kepada mekanik yang sama...untuk dia perbetulkan masalah tu.... dia tukar plug... tapi masalah tak selesai...
hangus hampir RM300/= untuk 6 bijik plug.
katanya... bawak semula la... untuk cek balik esok.... serikkk dahhh.

cadangan memang nak cari mekanik lain... tapi nak jugak dengar kalau ada pandangan yang sesuai tentang masalah enjin tu kat TKO.


Cuba check coil yg sambung kabel plug tu.. ambe pernah kena beberapa kali mula2 mekanik ckap buat wiring.. tak jd.. tukar plug dan kabel plug tak jadi.. last2 surender pergi service centre,, rupanya kena tukor coil.. da leaking power.. habis rm600 lebih sbb kabel yg tukar tu tak ngam..... lps tuakr smua tak da gegar2 da...
Back to top
View user's profile Send private message
Mesin_Gun
Rekrut
Rekrut


Joined: Aug 22, 2008
Posts: 91
Location: Sebelah Rumah kakak Jual Nasik Lemak.

PostPosted: Mon Feb 18, 2013 10:02 am    Post subject: Reply with quote

ujangkota wrote:
Mesin_Gun wrote:
ujangkota wrote:
apa sebab bila cap raditor dibuka...start enjin...air radiator tersembur keluar?



aku dak serbis radiator kat worksyop radiator...depa kata bukan masalah radiator..ada sape boleh bantu?


Gasket terbakar ini bermakna headblock bengkok...
Saudara kena grambal injin tuh... atau yg di panggil TopOverhall...

suhu air pada pembaca meter naik sedikit paras normal kan????...

Grambal injin termasuk tukarganti gasket baru dari RM 4500.00 - 750.00
tetapi kalau tak tukar gasket pon boleh murah sket tetapi berlaku kebocoran minyak injin... tuh je...

Cool


suhu tu duk macam tu jugak seperti dulu2. pomen radiator tu kata mungkin sebab termostat..dia suruh tukar atau tanggalkan saje. dia tak tau buat. dia suruh pi pomen enjin.


kalau termostat yg rosak tukar baru RM40.00 je perkara jangkasuhu kete penting. Sy dah jelaskan tadi ...jikalau penutup radiaktor dibuka dan injin dihidupkan serta air bersemburan keluar... maknanya headblock bengkok kalau belah selatan panggil gasket terbakar. Headblok bengkok disebabkan kerosakkan atau kebocoran atau tersumbat radiaktor mungkin radiaktor tersumbat, kalau bocor air dah kurang habiss... injin menjadi terlalu panas sbb itu headblok bengkok.

Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message
PUTIQ
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Joined: Sep 27, 2006
Posts: 1843

PostPosted: Tue Feb 19, 2013 2:13 am    Post subject: Reply with quote

Mesin_Gun wrote:
ujangkota wrote:
Mesin_Gun wrote:
ujangkota wrote:
apa sebab bila cap raditor dibuka...start enjin...air radiator tersembur keluar?



aku dak serbis radiator kat worksyop radiator...depa kata bukan masalah radiator..ada sape boleh bantu?


Gasket terbakar ini bermakna headblock bengkok...
Saudara kena grambal injin tuh... atau yg di panggil TopOverhall...

suhu air pada pembaca meter naik sedikit paras normal kan????...

Grambal injin termasuk tukarganti gasket baru dari RM 4500.00 - 750.00
tetapi kalau tak tukar gasket pon boleh murah sket tetapi berlaku kebocoran minyak injin... tuh je...

Cool


suhu tu duk macam tu jugak seperti dulu2. pomen radiator tu kata mungkin sebab termostat..dia suruh tukar atau tanggalkan saje. dia tak tau buat. dia suruh pi pomen enjin.


kalau termostat yg rosak tukar baru RM40.00 je perkara jangkasuhu kete penting. Sy dah jelaskan tadi ...jikalau penutup radiaktor dibuka dan injin dihidupkan serta air bersemburan keluar... maknanya headblock bengkok kalau belah selatan panggil gasket terbakar. Headblok bengkok disebabkan kerosakkan atau kebocoran atau tersumbat radiaktor mungkin radiaktor tersumbat, kalau bocor air dah kurang habiss... injin menjadi terlalu panas sbb itu headblok bengkok.

Rolling Eyes


Air digunakan utk menyejukkan enjin, konsepnya air dari radiator dipump ke engine. Air tersebut akan melalui lobang lobang yg telah direka khas sekitar block kerana pembakaran/suhu panas berlaku disitu. Air yg telah menjadi panas tersebut dialirkan lagi ke atas radiator lalu haba kepanasan dibebaskan melalui fin (secara pengaliran) Fin yg panas disejukkan oleh kipas. ((Lebih kurang konsep teh tarik aje)

Semasa proses penyejukkan engine, air yg menyejukkan blok tadi mempunyai liang aliran di head block. Liang aliran ini sangat hampir dgn selinder. Apabilahead block ditutup, aliran ini akan terdapat kebocoran jika gasketnya kurang elok atau head block tidak diikat kemas.

Lazimnya bila gasket ini ada sedikit kebocoran yg mana membolehkan tekanan (mampatan udara) dari piston mengalir kedalam liang aliran air,maka air akan membuak keluar drpd penutup radiator. (jika dibuka)

Lazimnya thermostat dipasang selepas pump dan sebelum air masukkeradiator,Kalaupun ianya rosak, ia tidak mungkin boleh membuatkan air membuak diradiator

Thermostat adalah sejenis injap yg akan membuka apabila suhu air cukup panas. Ini bertujuan agar engine dapat dikekalkan dgn suhu yg sekata. Cara ia bekerja...Pada thermostat itu ada sejenis besi yg akan memanjang apabila suhu telah mencecah spt yg telah dicap pada thermostat tsbt. Lazimnya 80 deg C. Bila ia memanjang, ia akan menolak satu keping penghadang air tsbt lalu terbuka sedikit aliran air ke radiator.

Thermostat masakini, jika ia menutupsebenarnya ia sedang membuka satu aliran lain bagi air tetapi tidak melalui radiator. Ia akan masuk semula ke suction pump. (pangkal pump). SO hati hati jika kereta moden ingin dibuang thermostatnya. Pastikan aliran bypass radiator itu ditutup,jika tidak engine keta anda akan panas!

Bagi saya masalah keta tuan ini gasketnya leak dan lazimnya head block bengkok sebab sebelumini mungkin ada engine keta tuan over heat (lampau panas) dankekadang tuan tambah burukdgn bubuh air sejuk masa engine tgh panas. Besi menyentak.....kata basa timur....kata basa hindustan...thermo shock.

Pastikan ganti gasket dan lapping head bock utk ia jadi sama (tak bengkok). Tiada kena mengena dgn nak grind bar!!!....Compression problem baru orang grind itu bar tuan! (yg macam payung tuh)

Sekian drpd pomen sekolah takat jah nam ( darjah enam) dgn falsafah ..... jika tak baik maka ia akan jahanam!
Back to top
View user's profile Send private message
guojing
Prebet
Prebet


Joined: Aug 12, 2011
Posts: 262

PostPosted: Tue Feb 19, 2013 3:56 am    Post subject: Reply with quote

Mesin_Gun wrote:
guojing wrote:
tumpang tanya....

minyak enjin LIQUI MOLY 10W-30 sesuai x untuk enjin viva transmisi automatik...? cepat2... nk tahu ni..


Semua jenama minyak pelincir sesuai digunakan. tujuan minyak pelincir adalah mengelakkan geseran. Pastikan Minyak yg Ori bukan tebusguna.

ukuran kereta 3 slinder Viva/kancil 10W-30/40

Kereta 1.3L keatas 15W-40/50 dan 20W-40

Untuk kereta lama lebih elok guna 20W-40

tetapi saya lebih suka guna Minyak Castrol ..

sblm tu guna minyak perodua... 5W-30...
risau juga kot2 kene tipu ke...
kdg2 beli kat kedai servis ni ade sikit2 musykil...
kita tanya dia kata mmg myk ori.... bese le tu..
tapi rasa berat la sikit pakai myk ni....
ingat lps ni nk pakai castrol magnatec... tgk kat blog2 kete diorg kata ok myk ni....
Back to top
View user's profile Send private message
Mesin_Gun
Rekrut
Rekrut


Joined: Aug 22, 2008
Posts: 91
Location: Sebelah Rumah kakak Jual Nasik Lemak.

PostPosted: Tue Feb 19, 2013 9:23 am    Post subject: Reply with quote

PUTIQ wrote:
Mesin_Gun wrote:
ujangkota wrote:
Mesin_Gun wrote:
ujangkota wrote:
apa sebab bila cap raditor dibuka...start enjin...air radiator tersembur keluar?



aku dak serbis radiator kat worksyop radiator...depa kata bukan masalah radiator..ada sape boleh bantu?


Gasket terbakar ini bermakna headblock bengkok...
Saudara kena grambal injin tuh... atau yg di panggil TopOverhall...

suhu air pada pembaca meter naik sedikit paras normal kan????...

Grambal injin termasuk tukarganti gasket baru dari RM 4500.00 - 750.00
tetapi kalau tak tukar gasket pon boleh murah sket tetapi berlaku kebocoran minyak injin... tuh je...

Cool


suhu tu duk macam tu jugak seperti dulu2. pomen radiator tu kata mungkin sebab termostat..dia suruh tukar atau tanggalkan saje. dia tak tau buat. dia suruh pi pomen enjin.


kalau termostat yg rosak tukar baru RM40.00 je perkara jangkasuhu kete penting. Sy dah jelaskan tadi ...jikalau penutup radiaktor dibuka dan injin dihidupkan serta air bersemburan keluar... maknanya headblock bengkok kalau belah selatan panggil gasket terbakar. Headblok bengkok disebabkan kerosakkan atau kebocoran atau tersumbat radiaktor mungkin radiaktor tersumbat, kalau bocor air dah kurang habiss... injin menjadi terlalu panas sbb itu headblok bengkok.

Rolling Eyes


Air digunakan utk menyejukkan enjin, konsepnya air dari radiator dipump ke engine. Air tersebut akan melalui lobang lobang yg telah direka khas sekitar block kerana pembakaran/suhu panas berlaku disitu. Air yg telah menjadi panas tersebut dialirkan lagi ke atas radiator lalu haba kepanasan dibebaskan melalui fin (secara pengaliran) Fin yg panas disejukkan oleh kipas. ((Lebih kurang konsep teh tarik aje)

Semasa proses penyejukkan engine, air yg menyejukkan blok tadi mempunyai liang aliran di head block. Liang aliran ini sangat hampir dgn selinder. Apabilahead block ditutup, aliran ini akan terdapat kebocoran jika gasketnya kurang elok atau head block tidak diikat kemas.

Lazimnya bila gasket ini ada sedikit kebocoran yg mana membolehkan tekanan (mampatan udara) dari piston mengalir kedalam liang aliran air,maka air akan membuak keluar drpd penutup radiator. (jika dibuka)

Lazimnya thermostat dipasang selepas pump dan sebelum air masukkeradiator,Kalaupun ianya rosak, ia tidak mungkin boleh membuatkan air membuak diradiator

Thermostat adalah sejenis injap yg akan membuka apabila suhu air cukup panas. Ini bertujuan agar engine dapat dikekalkan dgn suhu yg sekata. Cara ia bekerja...Pada thermostat itu ada sejenis besi yg akan memanjang apabila suhu telah mencecah spt yg telah dicap pada thermostat tsbt. Lazimnya 80 deg C. Bila ia memanjang, ia akan menolak satu keping penghadang air tsbt lalu terbuka sedikit aliran air ke radiator.

Thermostat masakini, jika ia menutupsebenarnya ia sedang membuka satu aliran lain bagi air tetapi tidak melalui radiator. Ia akan masuk semula ke suction pump. (pangkal pump). SO hati hati jika kereta moden ingin dibuang thermostatnya. Pastikan aliran bypass radiator itu ditutup,jika tidak engine keta anda akan panas!

Bagi saya masalah keta tuan ini gasketnya leak dan lazimnya head block bengkok sebab sebelumini mungkin ada engine keta tuan over heat (lampau panas) dankekadang tuan tambah burukdgn bubuh air sejuk masa engine tgh panas. Besi menyentak.....kata basa timur....kata basa hindustan...thermo shock.

Pastikan ganti gasket dan lapping head bock utk ia jadi sama (tak bengkok). Tiada kena mengena dgn nak grind bar!!!....Compression problem baru orang grind itu bar tuan! (yg macam payung tuh)

Sekian drpd pomen sekolah takat jah nam ( darjah enam) dgn falsafah ..... jika tak baik maka ia akan jahanam!



Terima kasih , diatas penerangan yang panjang tuan PUTIQ...
memang benar apa yang dikata, penjelasan ini sebenarnya dapat membantu kepada rakan kita yang sedang mengalami masalah kenderaan beliau.

Kebanyakaan kenderaan yang merosakkan injin di lebuhraya berpunca dari Radiaktor. Satu lagi aku selalu melihat...

menuang terus cecair coolant nie ke dalam radiaktor sampai 3 botol (RM10.00) ke dalam radiaktor, ini akan menyebabkan cecair ini beku dalam radiaktor dan menyebabkan liang-liang radiktor tersumbat. Sepatutnya bancuh 1/2 botol didalam air satu baldi kemudian tuang ke radiaktor. BAB INI MALAS AKU NAK CAKAP BANYAK DISEBABKAN 100 % MEKNIK KERETA BUAT DEMIKIAN.

Bila kita cakap ... nnti mereka cakap dia lagi pandai...

Radiaktor kereta aku letak air hujan dan tak letak cecair tersebut kalau letak pon aku bancuh kaedah aku sendiri...hehehe


.....


Last edited by Mesin_Gun on Tue Feb 19, 2013 9:36 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
ujangkota
Sarjan
Sarjan


Joined: Aug 20, 2008
Posts: 1240

PostPosted: Tue Feb 19, 2013 9:28 am    Post subject: Reply with quote

tima kasih tuan putiq. jelas lagi terang.

mintak lagi 1 penjelasan...apasal kereta kekadang susah start? bateri dah tukar baru...sama jer.

Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Mesin_Gun
Rekrut
Rekrut


Joined: Aug 22, 2008
Posts: 91
Location: Sebelah Rumah kakak Jual Nasik Lemak.

PostPosted: Tue Feb 19, 2013 9:43 am    Post subject: Reply with quote

guojing wrote:
Mesin_Gun wrote:
guojing wrote:
tumpang tanya....

minyak enjin LIQUI MOLY 10W-30 sesuai x untuk enjin viva transmisi automatik...? cepat2... nk tahu ni..


Semua jenama minyak pelincir sesuai digunakan. tujuan minyak pelincir adalah mengelakkan geseran. Pastikan Minyak yg Ori bukan tebusguna.

ukuran kereta 3 slinder Viva/kancil 10W-30/40

Kereta 1.3L keatas 15W-40/50 dan 20W-40

Untuk kereta lama lebih elok guna 20W-40

tetapi saya lebih suka guna Minyak Castrol ..

sblm tu guna minyak perodua... 5W-30...
risau juga kot2 kene tipu ke...
kdg2 beli kat kedai servis ni ade sikit2 musykil...
kita tanya dia kata mmg myk ori.... bese le tu..
tapi rasa berat la sikit pakai myk ni....
ingat lps ni nk pakai castrol magnatec... tgk kat blog2 kete diorg kata ok myk ni....



carik la bengkel yg mmg boleh dipercayai...
atau pon kenalan....
kalau kita mmg ambil kira bujet walau kaya pon tetapi berkira bujet...
elok kita jalinkan hubungan baik setia kawan dengan penguasa bengkel...
Jika ini dapat dijalinkan... kita dah boleh pakai kereta jenama mewah tetapi maintanance murah disebabkan kepintaran pengusaha bengkel menggunakan alatganti potong...

bukan semua orang boleh pakai kereta mewah ....
Orang kaya pon x tahan dengan kereta mewah... habis duit disalurkan kat kereta sahaja...

lebih baik duit banyak kawen lebih lagik bagus... Mr. Green
dari kawen ngan kereta..

berbalik kepada minyak pelincir.... beli yg ori...
tapi aku pakai Castrol tuh je..

...
Back to top
View user's profile Send private message
PUTIQ
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Joined: Sep 27, 2006
Posts: 1843

PostPosted: Tue Feb 19, 2013 10:35 am    Post subject: Reply with quote

Kata orang Castrol antara minyak terbaik tetapi paling byk tiruan!

.............Saya prefer minyak beli kat koperasi Petronas kerana lazimnya disitu hanya ada pekerja yg makan gaji. Selalunya tokey yg sanggup beli minyak ciplak nih yg lupa agama dan nak untung besar.
Back to top
View user's profile Send private message
guojing
Prebet
Prebet


Joined: Aug 12, 2011
Posts: 262

PostPosted: Tue Feb 19, 2013 11:11 am    Post subject: Reply with quote

PUTIQ wrote:
Kata orang Castrol antara minyak terbaik tetapi paling byk tiruan!

.............Saya prefer minyak beli kat koperasi Petronas kerana lazimnya disitu hanya ada pekerja yg makan gaji. Selalunya tokey yg sanggup beli minyak ciplak nih yg lupa agama dan nak untung besar.

pulak dah... bahaya ni..
mcmna nk kenal dia punya tiruan n ori.. tgk botol ke atau mcmna?
Back to top
View user's profile Send private message
Mesin_Gun
Rekrut
Rekrut


Joined: Aug 22, 2008
Posts: 91
Location: Sebelah Rumah kakak Jual Nasik Lemak.

PostPosted: Tue Feb 19, 2013 11:13 am    Post subject: Reply with quote

PUTIQ wrote:
Kata orang Castrol antara minyak terbaik tetapi paling byk tiruan!

.............Saya prefer minyak beli kat koperasi Petronas kerana lazimnya disitu hanya ada pekerja yg makan gaji. Selalunya tokey yg sanggup beli minyak ciplak nih yg lupa agama dan nak untung besar.


semua jenama mmg ada yang telah tiruan...

kat stastion minyak berlaku juga disebabkan penguasa minyak ingin menjadi jutawan segera.... sebagai pengguna kita perlu berhati-hati...

terima kasih la Tuan PUTiQ ...
atas penerangan dan pengalaman..


...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net Forum Index -> Multimedia, Automobil & ICT All times are GMT + 8 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Next
Page 11 of 12

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©

BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman M@rhean
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!
Malaysia Transform Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER @ IBT
(IKATAN BLOGGER TERENGGANU - IBT)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : tranung2006@yahoo.com atau Webmaster : tranungkite@hotmail.com

764 Lorong 5 Kiri, Jalan Nibong Stesyen,
23000 Dungun, Terengganu Darul Iman
Tel/Faks : 09-844 8001



All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.