Akaun Anda Hantar Artikel Forums Prosedur Iklan Hubung Kami Top Hits Keluar RSS TKO Versi 12 Facebook TKO Twitter TKO TranungKite Online Melihat Waktu Solat
     Create an account      
  TERKINI..   Nilai ringgit dan minyak jatuh: Apa Najib nak buat?    2 pangkalan tentera Syria ditawan, 200 terkorban    Sokongan Melayu: Cabaran PAS atau kecundang PRU14    Malaysia kalah 2-0 kepada Thailand dalam final pertama Piala Suzuki    Perlu bertolak ansur jika mahu Pakatan Rakyat kekal - Nasrudin    Kenapa DAP buat buat tak Faham?    Undurlah PM jika sayang BN, kata Syed Rosli    Jawaban Buat Seorang Peguam Wanita    1MDB lebih penting dari HUDUD?    Hudud: DAP tiada hak halang Pas  
Iklan Kiri

Produk Untuk Suami

Rawatan Dadah Secara Islam


Natural Energy Enchancer

Biofactor 9

Rahsia Suami Gagah Istrei Sayang

Belajar Membaca Al Quran

Produk Keluarga Bahagia

Produk Untuk Suami Isteri

DAPATKAN IKLAN BERPATUTAN DENGAN KAMI -- KLIK DI SINI
Menu Utama
 Asas Laman
    · Home
    · 10 Teratas
    · Akaun Anda
    · Album
    · Arkib Artikel
    · Beritahu Kawan
    · FAQ
    · Forum
    · iklan
    · Kajian
    · Kotak Sembang
    · Masej Peribadi
    · Muat Turun
    · Pencarian
    · PHPNuke Editor
    · PRK Sg. Limau
    · Statistik
    · Sudut Cetak
    · Sudut Video
    · Topik
    · Tragedi MH17
    · Waktu Solat

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Rangking TKO
Rebutlah ranking ini... © 2009 Tranung Kite
Pembaca Online
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: yati7302
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 33359

People Online:
Visitors: 0
Members: 6
Total: 6

Online Now:
01 : tok_batin
02 : sat_core
03 : TOK_GURU
04 : Apalalu
05 : majordomo
06 : Lanun
Statistik Pembaca
We received

314202394
page views since
1 September 2012

Jumlah Hits
· Hari Ini

23688

· Semalam

228317


Purata Hits
· Sejam

13,957

· Sehari

286,681

· Sebulan

8,727,844

· Setahun

104,734,131


Server Masa Server
· Masa

02:20:02

· Tarikh

19 Dec 2014

· Zon

+0800

Anonymous Online
TranungKite Online (TKO): Forum

www.tranungkite.net :: View topic - bisnis makanan: panduan dan diskusi. V1.0 [Asas]
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

bisnis makanan: panduan dan diskusi. V1.0 [Asas]
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 103, 104, 105  Next
 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    www.tranungkite.net Forum Index -> Ekonomi, Pembangunan & Pendidikan
View previous topic :: View next topic  
Author Message
abanag
Major Jeneral @ Moderator
Major Jeneral @ Moderator


Joined: Mar 10, 2009
Posts: 8377
Location: DUN Kajang

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 11:49 am    Post subject: Reply with quote

mr_zaxx wrote:
WongSoGeh wrote:


maaf malam tadi dok menyalin semuanya ke word ade le 500 page bukan apa takut macam buah potong hari tu emm tukar v12 semua hilang rugi wooo....so sampai page 54 dah copy next page kene fail baru.....nak bagi anak-anak baca bagi semangat dan biar dia orang percaya cakap Rasulullah berniaga tu 1/10 rezeki betul ke....


9/10 bang..

hehehe

wassalam

hadis pasai niage..cekapp jee tn mod mr_zaxx nihh..hee
Back to top
View user's profile Send private message
abanag
Major Jeneral @ Moderator
Major Jeneral @ Moderator


Joined: Mar 10, 2009
Posts: 8377
Location: DUN Kajang

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 11:57 am    Post subject: Reply with quote

WongSoGeh wrote:
Merancang perniagaan restoran/warong

1. Konsep perniagaan
- francais
- makanan laut
- western
- makanan tradisional
- buffet
- dessert
- breakfast
- tradisi ( masakan cina, india, arab dll. )

2. Susun atur premis
- susunan pinggan mangkuk yang teratur memudahkan untuk perniagaan yang berkonsepkan layan diri.

- bahagian minuman mesti hampir dengan para pelanggan bagi memendekkan masa perjalanan.

- dapur panas mesti berjauhan dengan kawasan meja dan kerusi bagi mengelakkan sebarang kemalangan

- pastikan kedudukan meja kerusi tidak menghalang pandangan luar

3. Masa perniagaan

- anda tentukan konsep perniagaan anda dulu dan kemudian pastikan masa bersesuaian dengan konsep perniagaan yang anda jalankan.

4. Barangan jualan
- tentukan masakan apa yang anda ingin tawarkan dan apakah keistimewaan masakan yang anda ada atau menyediakan resepi turun temurun

5. Modal
- perbelanjaan pentadbiran seperti gaji pekerja, sewa, deposit, kwsp, bil utiliti, insurans, pendaftaran, kelengkapan dll.

- perbelanjaan pemasaran seperti menu, promosi, risalah, banner dll.

- perbelanjaan operasi restoran seperti belian
Kering, belian sayur-sayuran, belian barang basah.

6. Sumber bahan mentah
- pastikan anda sudah menjumpai sumber bahan mentah yang anda perlukan di tempat2 yang menawarkan harga borong.

7. Tugasan
- agihkan tugasan kepada pekerja-pekerja anda supaya mereka tidak kelam kabut

- berikan training yang secukupnya agar mereka tidak kekok dengan pekerjaan mereka

- displinkan para pekerja agar mereka tidak main-main semasa sedang bekerja

- pastikan mereka mesra pelanggan agar pelanggan berpuas hati dan selesa dengan layanan pekerja anda.

8. Sasaran pelanggan

- anda pastikan sasaran pelanggan anda siapa dan anda pasti boleh memikirkan tentang masakan yang ingin tawarkan dengan harga yang berpatutan.

Rujukkan: http://www.discuz.my/thread-48-1-1.html

dah lengkap, tapi ringkas sangat...perlu dihulai lebih lanjut nihh. jiom bincang.. Razz
Back to top
View user's profile Send private message
abanag
Major Jeneral @ Moderator
Major Jeneral @ Moderator


Joined: Mar 10, 2009
Posts: 8377
Location: DUN Kajang

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 12:46 pm    Post subject: Reply with quote

menu sarapan pagi nhr ini.

nasi impit kuah kacang telor mata kobau, kopi o suam dan sinar harian... Razz
[/img]
Back to top
View user's profile Send private message
abanag
Major Jeneral @ Moderator
Major Jeneral @ Moderator


Joined: Mar 10, 2009
Posts: 8377
Location: DUN Kajang

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 12:48 pm    Post subject: Reply with quote

juadah hr ini..di NKH2

sausage goreng sambal..
[/img]
Back to top
View user's profile Send private message
WongSoGeh
Rekrut
Rekrut


Joined: Jul 26, 2011
Posts: 89

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 1:52 pm    Post subject: Reply with quote

TokSauk wrote:
abanag wrote:
mr_zaxx wrote:
WongSoGeh wrote:


maaf malam tadi dok menyalin semuanya ke word ade le 500 page bukan apa takut macam buah potong hari tu emm tukar v12 semua hilang rugi wooo....so sampai page 54 dah copy next page kene fail baru.....nak bagi anak-anak baca bagi semangat dan biar dia orang percaya cakap Rasulullah berniaga tu 1/10 rezeki betul ke....


9/10 bang..

hehehe

wassalam

hadis pasai niage..cekapp jee tn mod mr_zaxx nihh..hee


boleh bagi hadith yg mengatakan berniaga itu 9/10 punca rezeki?..


Hadith ini adalah di antara hadith yang popular dan sering digunakan oleh sebahagian masyarakat kita terutama dalam bidang perniagaan. Seperti yang telah kita sedia maklum - atau belum - , kesahihan atau kedhaifan sesuatu hadith tidak hanya diukur dengan popularitinya semata. Memang ada hadith yang sahih dan popular...tetapi dalam masa yang sama juga terdapat hadith-hadith dhaif malah palsu tetapi ia popular dan sering digunakan di mana-mana. Apabila kita mengetahui hakikat bahawa populariti tidak menjamin kesahihan, (kaedah ini juga diakui dalam kajian lain) maka menjadi tanggungjawab kita untuk menyelidiki kesahihan sesuatu hadith dan tidak hanya bergantung kepada kemasyhuran atau popularitinya sahaja. Maka dari manakah asal datangnya hadith ini? Di antara disiplin dalam menyebutkan hadith -sebagaimana diketahui dalam kajian hadith- ialah menyatakan sumber atau asal sesebuah hadith. Ia membantu dalam proses seterusnya iaitu menilai sama ada ia sahih atau tidak. SUMBER ASAL HADITH '9/10 REZEKI' Berdasarkan pencarian dan dibantu oleh kajian-kajian terdahulu, hadith ini disebutkan dalam beberapa lafaz berbeza tetapi membawa maksud yang sama iaitu 9/10 rezeki ada dalam perniagaan. Didapati hadith ini disebut oleh Imam al-Ghazali (wafat 505H) di dalam bukunya yang terkenal iaitu Ihya' Ulumiddin. Menurut cetakan yang ada pada saya iaitu cetakan Darul Kutub al-Ilmiyyah, Beirut, tahun 2001, ia disebut dalam jilid 2, muka surat 59 dalam Kitab Aadaab al-Kasb wa al-Ma'asy, Bab pertama 'Fadhl al-Kasb wa al-Hatth 'Alaih (Kitab adab-adab mencari rezeki dan pendapatan, bab kelebihan mencari rezeki dan galakkan ke atasnya). Tetapi ini tidak bermaksud Imam al-Ghazali 'meriwayatkannya' kerana beliau tidak menyebutkan sanad (rantaian periwayat) terhadap hadith ini. Maka yang lebih tepat ialah Imam al-Ghazali 'menyebutkannya' di dalam buku Ihya' Ulumiddin. (saya menasihatkan sahabat-sahabat yang menulis tentang hadith agar berhati-hati dengan perbezaan antara 'menyebutkan' da 'meriwayatkan' atau 'mengeluarkan' - ذكره, رواه, أخرجه ) Bagi yang pernah membaca buku Ihya' Ulumiddin, mereka pasti akan tahu bahawa terdapat seorang ahli hadith yang digelar al-Iraqi (wafat 806H) yang telah menyemak dan memberikan ulasan terhadap hadith-hadith yang ada di dalam buku Ihya' Ulumiddin. Apa yang beliau lakukan ialah atas permintaan pencinta ilmu untuk mengetahui kedudukan dan sumber asal hadith-hadith di dalam buku tersebut. Malah kebanyakan cetakan Ihya' Ulumiddin dimuatkan bersama komentar dan ulasan al-Iraqi ini dalam bentuk nota kaki di bawah teks asal Ihya' Ulumiddin. KOMENTAR AL-IRAQI TERHADAP HADITH '9/10' Apa kata al-Iraqi? Beliau telah menyatakan bahawa hadith ini telah diriwayatkan oleh: Ibrahim al-Harbi dalam bukunya Gharib al-Hadith melalui jalan Nu'aim Bin Abd. Rahman dan kesemua periwayatnya thiqat (dipercayai). Seterusnya beliau menyatakan kata-kata dari tiga imam hadith iaitu: Abu Hatim, Ibnu Hibban dan Ibn Mandah menyatakan bahawa Nu'aim Bin Abd. Rahman bukanlah seorang sahabat tetapi seorang tabi'i (sempat bertemu sahabat dan tidak sempat bertemu Rasulullah s.a.w.), maka kata al-Iraqi: Hadith ini mursal. Maksud al-Iraqi dengan kata-katanya: 'mursal' ialah hadith ini dinyatakan oleh Nu'aim Bin Abd. Rahman sebagai 'Nabi s.a.w. bersabda' sedangkan beliau tidak pernah bertemu dengan Rasulullah s.a.w. bahkan beliau merupakan seorang tabi'i. Hadith dalam kategori sebegini diistilahkan sebagai mursal dan ia adalah antara kategori hadith yang belum dipastikan sahih atau dhaif. Untuk lebih lanjut, sila rujuk mana-mana buku ilmu hadith dan cari perbincangan tentang kategori hadith yang diistilahkan sebagai 'mursal'. KESIMPULAN DARIPADA KATA-KATA AL-IRAQI Apa yang dapat kita fahami daripada ulasan al-Iraqi - bagi sahabat-sahabat yang memahami bahasa Arab, boleh baca ulasan beliau dalam jilid dan muka surat yang telah disebut di atas - ialah: - Hadith ini sumber asalnya ialah buku Gharib al-Hadith hasil susunan Ibrahim al-Harbi. - Di dalam hadith ini, didapati Nu'aim Bin Abd. Rahman telah menyebut bahawa ia berasal daripada Rasulullah s.a.w. - Namun dalam periwayatan hadith, hanya seorang sahabat (sempat bertemu Rasulullah s.a.w.) yang boleh menyatakan demikian. - Setelah dikaji oleh al-Iraqi, didapati Nu'aim bukan seorang sahabat, tetapi seorang tabi'i. - Ini menjadikan hadith tersebut terputus. Dalam hal ini, ia diistilahkan sebagai 'mursal'. Seluruh ulama hadith sepakat bahawa hadith 'mursal' bukanlah salah satu kategori 'hadith sahih' . Ia perlukan kepada banyak syarat dan keadaan untuk menaikkan kedudukannya ke tahap 'sahih'. Bukalah mana-mana buku Mustolah al-Hadith, pasti akan ada perbincangan panjang tentang kategori hadith yang diistilahkan sebagai 'mursal'. Kebanyakan pengkaji juga menyebutkan bahawa 'mursal' pada penggunaan ulama awal ialah lebih luas dan ia membawa maksud kedhaifan. SUMBER LAIN Namun begitu, hadith ini juga ditemui dalam sumber yang lain. Mari kita lihat bersama. Hadith ini ditemui antaranya di dalam : a) Buku Sunan Sa'id Bin Mansur - Ia dinyatakan oleh Markaz Fatwa dari laman web islamweb.net (fatwa no.61297), namun saya tidak dapat menemui ia dalam buku tersebut untuk mengesahkan kedudukannya dan nombor serta kedudukannya yang lebih terperinci. Namun Markaz Fatwa menyatakan ia berasal dari riwayat Nu'aim Bin Abd. Rahman dan Yahya Bin Jabir al-Tooi. b) Buku Islah al-Mal, Ibnu Abi al-Dunya (wfat 281H) (cetakan Muassasah al-Kutub al-Thaqafiyyah, tahun 1993) - ia meriwayatkan hadith ini yang bersumberkan Nu'aim Bin Abd. Rahman (hadith no.213) . Maka ia sama juga seperti yang disebutkan di atas tadi. Ia hanya pengulangan rantaian periwayatan yang sama. c) Buku al-Jami' al-Shaghir, al-Suyuti (wafat 911H)- dalam buku ini, hadith tersebut disebutkan (bukan diriwayatkan) dan seterusnya kita dapati al-Suyuti membuat ulasan yang amat ringkas iaitu - daripada Nu'aim Bin Abd. Rahman dan Yahya Bin Jabir al-Too'i secara 'mursal'. Kita dapati al-Suyuti menambah seorang lagi tabi'i yang meriwayatkan hadith tersebut. Tetapi beliau masih menyatakan ianya 'mursal' dan ia kembali kepada perbincangan panjang tentang kedudukan hadith 'mursal' dalam ilmu kajian hadith atau mustolah al-hadith. d) Buku Gharib al-Hadith karya Abu Ubaid al-Qaasim Bin Sallaam (wafat 224H) (cetakan Darul Kutub al-Ilmiyyah, tahun2003) - di dalam jilid pertama, muka surat 80, didapati Abu Ubaid telah menyebut hadith ini dan didapati jalannya juga melalui jalan periwayatan Nu'aim Bin Abd. Rahman. KESIMPULAN PENTING 1- Hadith ini walaupun popular, ia tidak disebutkan atau diriwayatkan di dalam buku-buku hadith utama seperti: Sahih al-Bukhari, Sahih Muslim, buku-buku Sunan, Musnad-musnad dan lain-lain lagi. Ini merupakan di antara (salah satu) petunjuk tentang kedhaifan sesebuah hadith. 2- Di dalam semua buku utama hadith seperti di atas, terdapat bab-bab dan hadith-hadith tentang perniagaan. Sekiranya ia sahih dan penting - berdasarkan maksudnya - pasti ia akan berada di dalam buku-buku utama tersebut dan dijadikan dalil utama dalam menggalakkan perniagaan. 3- Tidak kita temui kenyataan dari mana-mana ahli hadith utama yang menyatakan kesahihan hadith ini. Apa yang ada hanyalah sebahagian ulama menyebutnya di dalam buku mereka dengan rantaian periwayat yang mana ia (rantaian periwayat itu) difahami - oleh pengkaji hadith - bahawa ia merupakan petunjuk kepada kedhaifannya. Ahli hadith moden juga didapati menilainya sebagai dhaif. 4- Untuk menyatakan bahawa perniagaan adalah baik dan Islam menggalakkannya, sudah memadai dengan ayat-ayat Al-Quran - contohnya ayat 275 surah Al-Baqarah - dan hadith-hadith yang penuh dengan panduan dalam perniagaan. Lagipun, hakikat bahawa Nabi s.a.w. pernah berniaga semasa mudanya dan para sahabat juga ramai yang menceburi bidang ini juga sudah cukup menggalakkan kita untuk melakukannya. Kita tidak perlukan lagi hadith yang dhaif atau tidak pasti sebagai dalil. Begitu juga kita boleh mengetengahkan fakta-fakta sahih tentang para Nabi selain Rasulullah s.a.w. yang juga berniaga dan bekerja sendiri. 5- Hendaklah kita berhati-hati dengan populariti sesuatu hadith atau kata-kata, kerana ia mungkin tidak sahih atau tidak tepat. 6- Bagi mereka yang tetap ingin menyebut hadith ini sekadar menggunakan maknanya, adalah dinasihatkan mengikuti saranan imam-imam hadith seperti al-Nawawi, Ibn Hajar dan lain-lain yang mana mereka menyarankan agar membezakan antara 'cara menyebut' sesuatu hadith yang sahih atau dhaif. Seeloknya hendaklah digunakan ayat-ayat seperti - "terdapat sebuah riwayat menyatakan bahawa...", "sebagaimana di dalam sebuah hadith dhaif...", agar masyarakat tidak terkeliru. 7- Pandangan ini hanyalah sekadar kemampuan saya dan artikel ringkas ini diharapkan dapat dinilai dan diterima dengan adil. Jika berlaku kesilapan dan kekurangan, harap dapat diberi maklum balas secepat mungkin kepada penulis - sama ada dengan pm kepada nickname alitantawi di laman web al-ahkam.net atau dengan alamat e mail pemudaiman@yahoo.comThis e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , alitantawi@yahoo.comThis e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it dan juga dalam facebook - adlan abd. aziz. wallahu a'lam DI AMBIL DARI AL-AHKAM.NET Apa pendapat tuan2 dan puan2 kat sini? Saya sendiri tak menyangka yang hadith yg teramat popular di Malaysia ni adalah hadith mursal, dan bukanlah setidak2nya hadith Hasan.

Rujukkan: http://komuniti.iluvislam.com/topic/23030-kedudukan-hadith-910-rezeki-dari-perniagaan-merupakan-hadith-mursal/
Back to top
View user's profile Send private message
ori5
Lans Koperal
Lans Koperal


Joined: Jul 01, 2007
Posts: 434
Location: pulau pakmud

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 1:59 pm    Post subject: Reply with quote

abanag wrote:
ohdarling wrote:
maknakata untung bersih nkh1 2-3 ribu sehari? Very Happy glup glup..

saya kene kerja keras lagi untuk menandingi nkh satu..4-5 kali ganda lebih keras Laughing

jadi,kalau taknak jadi keras.maka berniagalah

betul tak abanag? Laughing

untung libu-liban kaaa?
haiyaaa....jangan kuat2 cakap laa kawan...nanti iti incomtax punya olang...melah mata maaaa...pela-pelan cakap aaaaa... Cool Cool

sebenarnya, keuntungan adalah perkara subjektif.
saya nak mengiakan pun susah, nak menidakkan pon payah..

tn2 kena tau, bisnis nasi campur, modai mengila betoi.sisa pon banyak. sehari sahaja, 20 beg sampah terkumpul.

ada pakar tukang masak cakap.." saya tengok sampah belakang kedai pak aji pon, saya dah boleh buat anggaran, berapa modai, berapa untung sehari". Rolling Eyes Rolling Eyes

kalau bisnis tomyam, memang betul.
banyak org dah cakap..modai rm300 bboleh untung bersih rm1k.

tn2 tau, saya dah masuk kedai nasi arab. saya masuk sampai dapug.bukan nampak banyak mana bahan mentah pon...tetapi, jualan harian dah 10K termasuk jualan shisha.maknakata, org arab dok sapu ekonomi kita.

dahlaa, sebelum nih mamak yg sapu. kemudian org siam sapu.,...apa lagi yg tinggai kat kita? Crying or Very sad Crying or Very sad
....ha..!!..tudia..?sya dah rasa..nasi arab....ringkas,tapi rege nya mahai..?sebab apa eh..?kata ustaz tmpat sya yg buka...nasi arab...rempah dia kena ambil di arab baru ada kik..?...btul ke..??
Back to top
View user's profile Send private message
Rustyblade
Rekrut
Rekrut


Joined: Nov 04, 2005
Posts: 55
Location: Puchong

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

abanag wrote:
juadah hr ini..di NKH2

sausage goreng sambal..
[/img]

Pertama kali saya tengok menu nie Smile budak budak mesti suka..menu cuti sekolah sesuai nie..

abanag, sosage nie jenama apa yang diyakini halal toyiban ?
_________________
Pencen..
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
abanag
Major Jeneral @ Moderator
Major Jeneral @ Moderator


Joined: Mar 10, 2009
Posts: 8377
Location: DUN Kajang

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 2:42 pm    Post subject: Reply with quote

TokSauk wrote:
abanag wrote:
mr_zaxx wrote:
WongSoGeh wrote:


maaf malam tadi dok menyalin semuanya ke word ade le 500 page bukan apa takut macam buah potong hari tu emm tukar v12 semua hilang rugi wooo....so sampai page 54 dah copy next page kene fail baru.....nak bagi anak-anak baca bagi semangat dan biar dia orang percaya cakap Rasulullah berniaga tu 1/10 rezeki betul ke....


9/10 bang..

hehehe

wassalam

hadis pasai niage..cekapp jee tn mod mr_zaxx nihh..hee


boleh bagi hadith yg mengatakan berniaga itu 9/10 punca rezeki?..

minta maaf tok sauk, saya bukan pakar hadis,
pembelajaran agama saya pon setakat pergi dengar kuliah dimasjid dan surau2..takdak pengkususan.

yg saya dengan, org bagitau, nabi mengalakkan orng meniaga, kerana meniaga tuu 9/10 dr sumber rejeki.

jadi, saya yg bukan ilmuan ugama nii, anggap, apa yg nabi cakap..sebagai hadis.

itu saja ilmu saya.
kalau tn ton sauk ada kelebihan dalam ilmu ugama, bantulah kami.jangan pulak bawa kami bersoaljawab..memang kami tak mampu.
wassallam.
Back to top
View user's profile Send private message
abanag
Major Jeneral @ Moderator
Major Jeneral @ Moderator


Joined: Mar 10, 2009
Posts: 8377
Location: DUN Kajang

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 2:48 pm    Post subject: Reply with quote

Rustyblade wrote:
abanag wrote:
juadah hr ini..di NKH2

sausage goreng sambal..
[/img]

Pertama kali saya tengok menu nie Smile budak budak mesti suka..menu cuti sekolah sesuai nie..

abanag, sosage nie jenama apa yang diyakini halal toyiban ?

islam saya hanyalah islam org awam.
saya tak banyak soal, asai saya yakin, itu cop halal jakim..saya belilah.


Last edited by abanag on Wed Sep 26, 2012 2:51 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
ori5
Lans Koperal
Lans Koperal


Joined: Jul 01, 2007
Posts: 434
Location: pulau pakmud

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 2:50 pm    Post subject: Reply with quote

rangers wrote:
Pasal resepi sambal kicap atau cili kicap tu.. mmg khas utk makan kat rumah.. klu utk org niaga.. cara dia sama jugak.. cili tu.. kalau sekilo.. bawang putih mungkin 2-3 labu.. pastu kicap manis jalen merah tu.. tuan2 ubah2 laa ikut rasa tuan2... sambal kicap boleh simpan dalam peti sejuk tahan berbulan2... lg lama simpan lagi sedap.. mesraaaa....

Bukan nk promote.. cuma nk bgtau...
Klu tuan2.. nak perah kelapa sendiri.. boleh refer mesin yg student n wife sy buat... harga dr 10k.. semua stainless steel.. food grade.. klu mesin yg kat kedai perah tu.. bukan stainless steel.. sbb tu murah...

tuan perlu sorang tukang belah dan cungkil isi kelapa... dan isi kelapa masuk dlm auto squeezer terus di grinde dan diperah.. output nnt santan segar dan hampas kelapa dah siap terasing...refer sini Gambar mesin tu...

marcomm.upm.edu.my/news/v1/?show=resnews&id=65
....bagus btul lah sahabat kita...tn ranger ni..?macam2 bntuan idea,memudahkn..?bukn utk peserta....KBP saja...?renger suami isteri...ringan tulang lah...alhmdulillah...ha..jumpa plak istri tn ranger dlm gmbar...!
Back to top
View user's profile Send private message
abanag
Major Jeneral @ Moderator
Major Jeneral @ Moderator


Joined: Mar 10, 2009
Posts: 8377
Location: DUN Kajang

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 2:56 pm    Post subject: Reply with quote

ori5 wrote:
rangers wrote:
Pasal resepi sambal kicap atau cili kicap tu.. mmg khas utk makan kat rumah.. klu utk org niaga.. cara dia sama jugak.. cili tu.. kalau sekilo.. bawang putih mungkin 2-3 labu.. pastu kicap manis jalen merah tu.. tuan2 ubah2 laa ikut rasa tuan2... sambal kicap boleh simpan dalam peti sejuk tahan berbulan2... lg lama simpan lagi sedap.. mesraaaa....

Bukan nk promote.. cuma nk bgtau...
Klu tuan2.. nak perah kelapa sendiri.. boleh refer mesin yg student n wife sy buat... harga dr 10k.. semua stainless steel.. food grade.. klu mesin yg kat kedai perah tu.. bukan stainless steel.. sbb tu murah...

tuan perlu sorang tukang belah dan cungkil isi kelapa... dan isi kelapa masuk dlm auto squeezer terus di grinde dan diperah.. output nnt santan segar dan hampas kelapa dah siap terasing...refer sini Gambar mesin tu...

marcomm.upm.edu.my/news/v1/?show=resnews&id=65
....bagus btul lah sahabat kita...tn ranger ni..?macam2 bntuan idea,memudahkn..?bukn utk peserta....KBP saja...?renger suami isteri...ringan tulang lah...alhmdulillah...ha..jumpa plak istri tn ranger dlm gmbar...!

saya pon setuju.. Razz
Back to top
View user's profile Send private message
jabbarnur
Rekrut
Rekrut


Joined: Dec 14, 2010
Posts: 22
Location: Melaka dan Shah alam

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 3:02 pm    Post subject: Reply with quote

abanag wrote:
WongSoGeh wrote:
Jenis bagaimanakah perniagaan makanan yang boleh kita cepat kaya....

1) Orang makan free
2) Orang boleh hutang
3) tempat yang cantik, bersih, exutive le...
4) tempat yang nyaman sejuk le....ada ac.....
5) orang makan ramai-ramai bukan sorang-sorang....
6) masakan sedap...tak sedap tak lehhh lagi power cina taste sebab yang banyak duit cina dan suka makan pun cina yang suka tumpang dan dilayan pula melayu....

So kalau kita boleh tawarkan sebegini sure kita akan cepat kaya...

salam,
saya ada kawan baik. herannya, saya tak tau namanya..
dia, kalau \jumpa saya..asyik panggei saya tn sahaja.
orgnya alim. setahun mau 3 kali keluar tablig ke luar negara. 40 hari sekali keluag..hebat.

dia adalah pemilik satu rangkaian restoran. restoran dia pun laku juga, tapi taklah sampai kena Q.

banyak ilmu saya timba dari dia.

salah satunya,

janganlah restoran kita tuu terlalu ramai sangat pelanggan. sedang2 oklah. kalau ramai sangatpon banyak masalah, musuh ramai, saingan ramai,kita pon ego dan kita nak ibadah pon jadi susah... Razz Razz Razz


ini first time saya jumpa komen macam ini yang keluar dari seorang PENGUSAHA....ini macam punya manusia 1 dari 7,899,321 orang..boleh control nafsu...dengan harta masyaallah..orang ni kat dunia mamat jahili kata orang ni giler...biul..tak betul..nak dibahagi lebih enggak mau..mau nya yang cukup cukup aja..

apa apa pun ada peluang saya resign..ada sesiapa nak bantu saya set up bisnes makan ni.. Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
Rustyblade
Rekrut
Rekrut


Joined: Nov 04, 2005
Posts: 55
Location: Puchong

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 3:03 pm    Post subject: Reply with quote

abanag wrote:
Rustyblade wrote:
abanag wrote:
juadah hr ini..di NKH2

sausage goreng sambal..
[/img]

Pertama kali saya tengok menu nie Smile budak budak mesti suka..menu cuti sekolah sesuai nie..

abanag, sosage nie jenama apa yang diyakini halal toyiban ?

islam saya hanyalah islam org awam.
saya tak banyak soal, asai saya yakin, itu cop halal jakim..saya belilah.

samalah dengan saya Smile
_________________
Pencen..
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
abanag
Major Jeneral @ Moderator
Major Jeneral @ Moderator


Joined: Mar 10, 2009
Posts: 8377
Location: DUN Kajang

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 3:09 pm    Post subject: Reply with quote

jabbarnur wrote:
abanag wrote:
WongSoGeh wrote:
Jenis bagaimanakah perniagaan makanan yang boleh kita cepat kaya....

1) Orang makan free
2) Orang boleh hutang
3) tempat yang cantik, bersih, exutive le...
4) tempat yang nyaman sejuk le....ada ac.....
5) orang makan ramai-ramai bukan sorang-sorang....
6) masakan sedap...tak sedap tak lehhh lagi power cina taste sebab yang banyak duit cina dan suka makan pun cina yang suka tumpang dan dilayan pula melayu....

So kalau kita boleh tawarkan sebegini sure kita akan cepat kaya...

salam,
saya ada kawan baik. herannya, saya tak tau namanya..
dia, kalau \jumpa saya..asyik panggei saya tn sahaja.
orgnya alim. setahun mau 3 kali keluar tablig ke luar negara. 40 hari sekali keluag..hebat.

dia adalah pemilik satu rangkaian restoran. restoran dia pun laku juga, tapi taklah sampai kena Q.

banyak ilmu saya timba dari dia.

salah satunya,

janganlah restoran kita tuu terlalu ramai sangat pelanggan. sedang2 oklah. kalau ramai sangatpon banyak masalah, musuh ramai, saingan ramai,kita pon ego dan kita nak ibadah pon jadi susah... Razz Razz Razz


ini first time saya jumpa komen macam ini yang keluar dari seorang PENGUSAHA....ini macam punya manusia 1 dari 7,899,321 orang..boleh control nafsu...dengan harta masyaallah..orang ni kat dunia mamat jahili kata orang ni giler...biul..tak betul..nak dibahagi lebih enggak mau..mau nya yang cukup cukup aja..

apa apa pun ada peluang saya resign..ada sesiapa nak bantu saya set up bisnes makan ni.. Laughing

salah sebuag restorannya , ada di sek 8 bbbangi.
Back to top
View user's profile Send private message
abanag
Major Jeneral @ Moderator
Major Jeneral @ Moderator


Joined: Mar 10, 2009
Posts: 8377
Location: DUN Kajang

PostPosted: Wed Sep 26, 2012 3:16 pm    Post subject: Reply with quote

dato' Rb
pssssttt: pajeri terong Cool
[/img]
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    www.tranungkite.net Forum Index -> Ekonomi, Pembangunan & Pendidikan All times are GMT + 8 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 103, 104, 105  Next
Page 56 of 105

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©

BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman M@rhean
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!
Malaysia Transform Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER @ IBT
(IKATAN BLOGGER TERENGGANU - IBT)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : tranung2006@yahoo.com atau Webmaster : tranungkite@hotmail.com

764 Lorong 5 Kiri, Jalan Nibong Stesyen,
23000 Dungun, Terengganu Darul Iman
Tel/Faks : 09-844 8001



All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.