Akaun Anda Hantar Artikel Forums Prosedur Iklan Hubung Kami Top Hits Keluar RSS TKO Versi 12 Facebook TKO Twitter TKO TranungKite Online Melihat Waktu Solat
     Create an account      
  TERKINI..   Lari Hukuman Pecah Amanah Ratusan Juta, Evangelis City Harvest Church Cuba Lari Ke Malaysia    Kelantan Kekal Di Tangan Pas: Prof Mohd Fuad Mat Jali    Sempadan baru SPR bakal lulus di parlimen    Terengganu Darul Runtuh - Runtuh Lagi    Menuju ke Pasar Chabang Tiga yang terabai oleh Pemerintahan UMNO Terengganu    Presiden PAS pada majlis sambutan CNY di Bandar K. Terengganu    PAS Umum M. Radhi Md Din Calon Pokok Sena tiba-tiba Mahfuz Melompat..    Calon PM Pakatan Harapan Terlalu Tua, Mental Sudah Tidak Cerdas, Kata Penyelidik    Dari ‘Mari Mengaji’, Ustaz Zamri "Mantop" ke Tanjong Karang lawan Noh Omar.    Siti Hasmah rasa sedih Dr M jadi calon PM  
Infomation
Iklan KiriUNTUK MAKLUMAT LANJUT BERKENAAN IKLAN - sila emelkan ke tranung2006@gmail.com atau whatsapp/telegram kepada 011-1089 0461
Menu Utama
 Asas Laman
    · Home
    · 10 Teratas
    · Advertising
    · Akaun Anda
    · Album
    · Arkib Artikel
    · Beritahu Kawan
    · FAQ
    · Forum
    · iklan
    · Kajian
    · Kotak Sembang
    · Masej Peribadi
    · Muat Turun
    · Newsxxx
    · Pencarian
    · PHPNuke Editor
    · PRK Sg. Limau
    · Statistik
    · Sudut Cetak
    · Sudut Video
    · Topik
    · Tragedi MH17
    · Waktu Solat

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Statistik Pembaca
We received

486606402
page views since
1 September 2012

Jumlah Hits
· Hari Ini

29365

· Semalam

134842


Purata Hits
· Sejam

9,292

· Sehari

190,304

· Sebulan

5,792,933

· Setahun

69,515,200


Server Masa Server
· Masa

06:31:27

· Tarikh

23 Feb 2018

· Zon

+0800

TranungKite Online (TKO): Forum

www.tranungkite.net :: View topic - Apa Ertinya Saya Menganut Islam?
 Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Apa Ertinya Saya Menganut Islam?
Goto page 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Next
 
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net Forum Index -> Agama & Falsafah
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sder
Kadet
Kadet


Joined: Jul 07, 2010
Posts: 5446

PostPosted: Sat May 13, 2017 4:46 pm    Post subject: Apa Ertinya Saya Menganut Islam? Reply with quote

Salam dan Selamat Petang teman-teman,

Kita semua sudah redha untuk memeluk satu ugama, iaitu ugama yang bernama Islam. Dan saya pasti, kebanyakan dari kita memeluk ugama ini kerana baka. Mak ayah kita berugama Islam, maka secara automatic kita juga berugama Islam.

Disebabkan keadaan inilah, ramai diantara kita menerima Islam secara adat dan budaya tanpa faham. Saya masih ingat lagi, berkali-kali hal ini dikuliahkan oleh Ustaz Nik Aziz bahawa separuh dari umurnya dihabiskan bukan untuk menyebarkan Islam di kalangan non-muslim, tapi lebih kepada mempertahankan kesalahfahaman tentang Islam di kalangan orang Islam itu sendiri.

Saya menjadi gundah kerana polemic terbaru yang melanda PAS, sebuah Gerakan Islam, menunjukkan masih ramai ahli PAS sendiri yang masih gagal memahami dengan sungguh-sungguh apa itu Islam dan di mana tali pemisah Islam dan persoalan BANGSA dan di mana duduknya aqidah berbanding darah keturunan. Masih lagi ramai di antara pendokong Gerakan Islam yang terjebak di dalam sentiment menyayangi bangsa sehingga sanggup menafikan kehendak ugama. Mereka dengan gagah berani memegang bendera Gerakan Islam, tapi bila tiba masa untuk memilih di antara bangsa sendiri dengan ugama, mereka dengan tersepit telah memilih bangsa.

Maka, dengan itu, thread ini dibuka untuk memberi kefahaman kepada kita, Apa itu Islam, Apa itu Bangsa, dan di mana duduknya persoalan bangsa di sisi islam.
Back to top
View user's profile Send private message
gorbal2000
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Joined: Nov 01, 2009
Posts: 1790

PostPosted: Sat May 13, 2017 4:51 pm    Post subject: Reply with quote

Suka hati mu la sder. Bukalah berapa banyak thread pun, kalau mu sendiri tak nak faham, maka tak fahamlah jawabnya. 100 thread pun mu buka kalau duk ulang benda yang sama tak kemananya lah.
Back to top
View user's profile Send private message
sder
Kadet
Kadet


Joined: Jul 07, 2010
Posts: 5446

PostPosted: Sat May 13, 2017 5:05 pm    Post subject: Reply with quote

gorbal2000 wrote:
Suka hati mu la sder. Bukalah berapa banyak thread pun, kalau mu sendiri tak nak faham, maka tak fahamlah jawabnya. 100 thread pun mu buka kalau duk ulang benda yang sama tak kemananya lah.


Saudara-saudara,

Penentangan terhadap Islam di masa mula-mula Islam di bawa ke tengah masyarakat Quraisy ada kaitan dengan bangsa.

Ajaran yang di bawa oleh Nabi senang diterima oleh golongan miskin dan hamba dan sukar diterima oleh golongan bangsawan. Kenapa?

Kerana ajaran Islam mengajar bahawa kemuliaan seseorang manusia tidak terletak di atas puak/bangsa apa dia berasal, tapi terletak di atas aqidah dan ketaqwaan. Di atas sebab inilah pada awalnya Islam ditentang. Golongan Quraosy merupakan bangsa ternama di kalangan orang arab pada waktu itu. Semangat asobiyyah puak-puak Quraisy ini begitu menebal sehingga mereka sanggup menolak kebenaran.

Abu Jahal pernah ditanya mengenai Muhammad. Abu Jahal sendiri mengakui bahawa Muhammad adalah seorang yang mulia, jujur, dipercayai, bukan ahli sihir. Tapi Muhammad ditentang kerana Nabi cuba memecahbelahkan bangsa Quraisy dengan mengangkat bangsa selain dari Quraisy.
Back to top
View user's profile Send private message
sder
Kadet
Kadet


Joined: Jul 07, 2010
Posts: 5446

PostPosted: Sat May 13, 2017 5:12 pm    Post subject: Reply with quote

Saudara-saudara,

Saya masih ingat sewaktu saya di Tingkatan 3, saya dipaksa oleh Ustaz saya untuk menghafaz satu syair arab berjudul Hubbul Watan yang bermaksud Menyintai Tanah Air.

Menyintai bangsa dan Tanah air hukumnya sunat. Mati mempertahankan Tanah air, hukumnya mati syahid. Menyintai bangsa sendiri merupakan Sunnah Rasul. Nabi daam banyak hadis memuji-muji bangsa Quraisy kerana kecintaan Baginda terhadap bangsanya.

Namun, kecintaan Rasulullah terhadap bangsanya hanya kekal sebagai satu perasaan fitrah manusia sahaja. Ia tak pernah diinstitusikan dalam bentuk sebuah Gerakan. Dan semangat menyintai bangsa sendiri ini tidak pernah diperjuangkan oleh Rasulullah jauh sekali diberi kuasa untuk mempertahankan diri sendiri.

Dalam banyak hadis juga, Nabi mengangkat bukan arab (golongan ajam) sebagai orang kepercayaan Nabi, seperti Bilal (bangsa Afrika) dan Salman (bangsa Parsi).
Back to top
View user's profile Send private message
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 44245
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Sat May 13, 2017 5:50 pm    Post subject: Reply with quote

sder wrote:
Tapi Ustaz Hadi kata yang paling mulia di antara kamu adalah yang berbangsa melayu.


_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
irwan_budiman
Sarjan
Sarjan


Joined: Sep 04, 2006
Posts: 1369

PostPosted: Sat May 13, 2017 5:52 pm    Post subject: Reply with quote

apa yang aku faham.

jika aku berstatus seorang muslim cap ayam.
aku adalah seekor lembu yang kena buat kerja wajib setiap hari di atas jalan raya, iaitu berak kencing merata-riti agar orang ramai pijak taik aku tanpa sedar dan tak banyak soal. malahan mereka akan merasa seronok bagai hingga aku diangkat-mulia lalu disucikan sesuci suci jernih embun pagi. sambil-sambil itu, aku mesti mengajar orang ramai di atas jalan raya, untuk skru kepala otak mereka agar terus bermain game baling taik sesama mereka hingga ke tepi jalan dengan perasaan yang sangat-sangat mengujakan tanpa henti. saper tak baling taik aku, dia bukan seorang PEJUANG dan hukumannya dicop PEMAKAN DEDAK!! takder jalan untuk tidak menjadi lembu!! mesti jadi lembu walau dalam keadaan apa sekali pun...
Back to top
View user's profile Send private message
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 44245
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Sat May 13, 2017 6:08 pm    Post subject: Reply with quote

TGHA wrote:
Islam mengambil kira semuanya, kita kembali kepada Islam sahaja. Malangnya kalau dahulu orang Islam bergaduh kepada mazhab, Sunni dan Syiah, Khawarij. Hari ini kerana perbezaan ideologi, Sunni dengan Sunni berperang, Syiah dengan Syiah berperang. Berlaku peperangan secara proksi. Yang berlaku di Asia Barat pada hari ini, Sunni dengan Sunni berperang, Syiah dengan Syiah berperang. Kerana perbezaan ideologi, berperang dengan senjata yang diberi oleh Barat, oleh Timur, sama ada Amerika, Rusia, China, berniaga senjata, kita berperang dengan senjata mereka, bunuh kita, bayar dengan duit kita. Apa jenis macam ini?

Insya Allah, Melayu tidak akan jadi macam Arab, Indonesia tidak akan jadi macam Arab. Kita berbeza pendapat, kita berbalah, kita berkelahi, tetapi tak macam, tidak menjadi peperangan proksi. Saya minta, Pak Dr Muhammad Quraish Shihab, Indonesia pun sama, jangan rantau kita ini, macam rantau Asia Barat. Hindarkan pertembungan, kerana perbezaan Ideologi, berlaku pergaduhan secara proksi, orang menggunakan kita, mengaut hasil kita dan membunuh kita.
sder wrote:
tiba-tiba kita diberitahu bahawa ideology Nasionalisme Kebangsaan ini sebenarnya betul disisi Islam dan kita "tersilap" melawan UMNO sebelum ini.
sder wrote:
Eh eh tiba-tiba pada tahun 2016, kita diberitahu Ustaz Hadi bahawa:

"Sebenarnya, haram bagi kita menentang orang yang turut mengucap 2 kalimah syahadah. UMNO tu Islam, sepatutnya kita bekerjasama dan bukan melawan mereka. Islam mementingkan perpaduan sesame bangsa. Ajaran PAS selama ini, termasuk Amanat Haji Hadi, adalah satu kesilapan, Kita tak sepatutnya melawan UMNO"
sder wrote:
Bila bercakap soal bangsa, cara orang PAS dan UMNO bercakap nampaknya takde beza, sama sahaja.

"Malaysia ni bumi orang melayu. Orang cina nyah dari sini."

_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 44245
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Sat May 13, 2017 6:18 pm    Post subject: Reply with quote


Memang PAS nak baik dengan UMNO, kata Hadi
_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
miharludba
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Joined: May 09, 2005
Posts: 2061
Location: kb/kd

PostPosted: Sat May 13, 2017 11:11 pm    Post subject: Reply with quote

..........he..he..he...........sder...........strategi baru ke..........???

.............strategi dulu dah buang ke laut ............. Very Happy Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
makannasi
Kapten
Kapten


Joined: Jan 28, 2009
Posts: 11867
Location: Ada link...? Ada berani..? Kahkahkah

PostPosted: Sat May 13, 2017 11:17 pm    Post subject: Reply with quote

elok la berbaik dgn UMNO....jgn UG je..
Back to top
View user's profile Send private message
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 44245
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Sat May 13, 2017 11:20 pm    Post subject: Reply with quote

tahaluf syiasi pong fenin..

lagik mau sembang pasai UG..
_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
makannasi
Kapten
Kapten


Joined: Jan 28, 2009
Posts: 11867
Location: Ada link...? Ada berani..? Kahkahkah

PostPosted: Sat May 13, 2017 11:23 pm    Post subject: Reply with quote

bersatu kita bersatu
bersatu berganding bahu..
semua tahu DAP anti islam dan melayu..
benggap nak mampus masih bertahaluf siyasi akhirnya kena tipu...
Back to top
View user's profile Send private message
abu_sirr
Major Jeneral @ Forumer
Major Jeneral @ Forumer


Joined: Apr 06, 2011
Posts: 44245
Location: Bawoh langit.. ataih bomi..

PostPosted: Sat May 13, 2017 11:28 pm    Post subject: Reply with quote

makannasi wrote:
bersatu kita bersatu
bersatu berganding bahu..
semua tahu DAP anti islam dan melayu..
benggap nak mampus masih bertahaluf siyasi akhirnya kena tipu...
waduuhh!!! ber AKHLAK nye..
_________________
"SINGKATNYA HIDUP INI"
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
makannasi
Kapten
Kapten


Joined: Jan 28, 2009
Posts: 11867
Location: Ada link...? Ada berani..? Kahkahkah

PostPosted: Sat May 13, 2017 11:31 pm    Post subject: Reply with quote

abu_sirr wrote:
makannasi wrote:
bersatu kita bersatu
bersatu berganding bahu..
semua tahu DAP anti islam dan melayu..
benggap nak mampus masih bertahaluf siyasi akhirnya kena tipu...
waduuhh!!! ber AKHLAK nye..


senik wrote:

rasanya kau ni jenis tak pernha dengar kuliah agama, tapi cakap ikut rasa kau jer, sebab tu kau tak tahu ada ajarran ulamak tentang harusnya menggunkan kata kata kesat kepada perkara orang orang yang bersikap biadab dengan agama!
Back to top
View user's profile Send private message
makannasi
Kapten
Kapten


Joined: Jan 28, 2009
Posts: 11867
Location: Ada link...? Ada berani..? Kahkahkah

PostPosted: Sat May 13, 2017 11:32 pm    Post subject: Reply with quote

makannasi wrote:
abu_sirr wrote:
makannasi wrote:
bersatu kita bersatu
bersatu berganding bahu..
semua tahu DAP anti islam dan melayu..
benggap nak mampus masih bertahaluf siyasi akhirnya kena tipu...
waduuhh!!! ber AKHLAK nye..


senik wrote:

rasanya kau ni jenis tak pernha dengar kuliah agama, tapi cakap ikut rasa kau jer, sebab tu kau tak tahu ada ajarran ulamak tentang harusnya menggunkan kata kata kesat kepada perkara orang orang yang bersikap biadab dengan agama!


abu_sirr wrote:
krikk.. krikk.. krikk..
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net Forum Index -> Agama & Falsafah All times are GMT + 8 Hours
Goto page 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Next
Page 1 of 15

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©

BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman M@rhean
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!
Malaysia Transform Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
UMNO & BN
Dr. Fathul Bari
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER @ IBT
(IKATAN BLOGGER TERENGGANU - IBT)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : tranung2006@yahoo.com atau Webmaster : tranungkite@hotmail.com

764 Lorong 5 Kiri, Jalan Nibong Stesyen,
23000 Dungun, Terengganu Darul Iman
Tel/Faks : 09-844 8001All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.