Balik Semula TranungKite Online Sertai Facebook TKO RSS Feed Hantar Artikel Forum Borak Siber Semakan Akaun Jalinan Siber Topik Artikel Topik Berita Topik Artikel Arkib Berita Iklaneka Hubung Kami Masuk Keluar

     Create an account     
Terbaru...   Team Pemikir Muhyiddin Segaja Untuk Singkirkan Najib    Seminar Guru "Kasih diSemai" Daerah Baratdaya P.Pinang: Pejabat Pelaja    Panas: PKR edar muka-muka penyerang masjid    Ostad-ostad Perkasa...    Pemimpin PR Beri Tazkirah Perlu Tauliah..Pemimpin UMNO Macam mana ?    Misteri Kisah Baitulmaqdis dan Haikal Sulaiman    Kawasan Bekas MB Kedah Di Serang Kehijauan    Mahfuz: ‘Kasut dibaling nyaris terkena saya’    AMK Selangor Kesal Kelewatan PDRM Tangani Isu Keganasan    Hantaran Petunangan Paling Sepoi!  
Modules
 Asas Laman
    · Home
    · AvantGo
    · coppermine
    · Downloads
    · FAQ
    · Forums
    · iklan
    · Journal
    · NukeSentinel
    · PHP-Nuke Tools
    · Recommend Us
    · Search
    · Shout Box
    · Statistics
    · Stories Archive
    · Surveys
    · Top 10
    · Topics
    · Video Stream

 Tambahan
    · GuestBook
    · Mega Links
    · Tempahan Iklan
    · Peta Laman

 Peranan Anda
    · Tambah Download
    · Tambah Links
    · Beritahu Kawan
    · Komen/Cadangan
    · Kaji Selidik
    · Catat GuestBook

 Ahli Berdaftar
    · Hantar Artikel
    · Akaun Anda
    · Mesej Peribadi
    · SMS Percuma

 Khidmat Kami
    · Download
    · Webs Link
    · Waktu Solat
    · Kalendar Aktiviti
    · Papar Shout Box

 Radio & TV
    · TKO.fm
    · TKO.tv
    · WebTV1
    · WebTV2
    · KTV
    · WTV8
    · TVPAS
    · WebRTV

 Bantuan & Info
    · Dasar Kami
    · FAQ
    · Tips Webs
Akhbar Hari Ini..
Berita-berita daripada akhbar tempatan hari ini untuk paparan anda melalui TKO Online. [Baca boleh, percaya kena fikir dulu!]
* Dibuka pada paparan windows yang sama
Bernama
Currently there is a problem with headlines from this site
Shout Box

Only registered users can shout. Please login or create an account.
Rangking Forum
Rebutlah ranking ini... © 2009 Tranung Kite
User Info
Welcome, Anonymous
Nickname
Password
(Register)
Membership:
Latest: keturah
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 32624

People Online:
Visitors: 0
Members: 0
Total: 0
Ahli TKO Online
Tranungkite Online v11: Forums

www.tranungkite.net/v11 :: View topic - Membela ikan dalam akuarium
 FAQFAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Lihat MasejLihat Masej   Log inLog in 

Membela ikan dalam akuarium
Goto page 1, 2, 3  Next
 
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net/v11 Forum Index -> Borak Ekonomi, Sukan, Hobi, Kerjaya & Hiburan
View previous topic :: View next topic  
Author Message
E325pilot
Prebet
Prebet


Joined: Nov 27, 2011
Posts: 128

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:07 pm    Post subject: Membela ikan dalam akuarium Reply with quote

Assalamualaikum... Kat sini ada sesiapa hobi membela ikan dalam akuarium?

Last edited by E325pilot on Mon Jun 04, 2012 4:52 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
speedganu
Leftenan
Leftenan


Joined: Jun 17, 2007
Posts: 7740
Location: "berpijak di Bumi Allah SWT"

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:12 pm    Post subject: Re: Membela ikan dalam akuarium Reply with quote

baru nak pasang hajat..
Back to top
View user's profile
BudokGemok
Koperal
Koperal


Joined: May 07, 2012
Posts: 816
Location: east of andromeda

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:15 pm    Post subject: Reply with quote

ader jgak skit2.. ingat nak bela ikan duyung lak pas ni.. Very Happy
Back to top
View user's profile
Duit_syiling
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Joined: May 16, 2010
Posts: 2101

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:21 pm    Post subject: Reply with quote



smlm jumpa aquarium camtu.. kecik lawo.. tp xto nak bela ikan apa..

beru2 nie bela 7 eko ikan laga.. 4 dah k.o dah.. adus..
Back to top
View user's profile
serengas
Pegawai Waran I
Pegawai Waran I


Joined: Nov 05, 2009
Posts: 3277

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:35 pm    Post subject: Reply with quote

selain bela ikan, akuarium juga buleh bela lembu..
serius aku cakap...
Back to top
View user's profile
adanamaa
Prebet
Prebet


Joined: Sep 24, 2008
Posts: 150

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:36 pm    Post subject: Reply with quote

teman ada bela 3 ekor ikan tengas biru, 2 ekor ikan jelawat, 3 ekor ikan kelah ngan 3 ekor ikan temoleh..mmg layan ngok ikan ni...
Back to top
View user's profile
BULAN
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: Jan 31, 2005
Posts: 2709

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:39 pm    Post subject: Re: Membela ikan dalam akuarium Reply with quote

Delete

Last edited by BULAN on Mon Jun 04, 2012 6:03 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile
anaksedaraMB
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Joined: Aug 08, 2008
Posts: 6315
Location: kekasih sejati teman yang berbudi, kasihnya bukan keterpaksaan...bukan jua kerana keduniaan...

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:46 pm    Post subject: Reply with quote

orang yang berhajat untuk membela ikan, sebelum timbul keinginan untuk memiliki yang lain, pertame sekali kene pastikan bajet, jenis ikan yang akan dibela dan tanya pada diri adakah jika aku membela ikan ni, aku akan menzalimi (tak bagi makan pada waktunya dll) atau aku akan bertanggungjawab dalam memeliharanya kerana ini adalah satu amanah dari Allah s.w.t jika kita sudah membela makhluk yang bernama haiwan ni


jadi untuk permulaan, pastikan modal berapa banyak yang boleh dikeluarkan, kemudian pilih hendak membela ikan tu dalam 'environment' yang macam mana, ikan laut? aquarium dengan pokok hidup? aquarium dengan ikan eksotik? aquarium main taruk saje?




aquarium dengan pokok hidup ni kebiasaannya kalau menjadi pokok yang dibela, memang cantik dan mendamaikan perasaan bile kite tengok, cume bab pemeliharaan, dinasihatkan agar banyakkan mengkaji cara-cara, jenis tanah, alat yang diperlukan, jenis ikan yang boleh hidup dengan pokok (ada ikan yang suka gigit pokok, seperti ikan guppy)

harga permulaan biasanya dalam RM300 ke atas untuk aquarium dengan pokok hidup, alat yang diperlukan

-aquarium
-soil (tanah+baja)
-o2 tank - membekal karbon dioksidah untuk pokok
-sistem penapisan
-dan lain lain

tapi walhasilnya, memang cantik jika menjadi, cuma rasa bertanggungjawab tu kena letih, sebab bukan saja ikan yang ada dalam aquarium, pokok yang hidup itupun berzikir pada Allah s.w.t






aquarium dengan ikan laut (marine fish tank) ni pun agak leceh dalam membelanya, tapi kos air agak jimat sebab air tak dibuang, tapi ditambah, air laut perlu disediakan dengan air mineral, direndam dengan garam khusus untuk ikan laut selama lebih kurang seminggu sebelum boleh digunakan, alatan yang diperlukan lebih banyak dan mahal dari aquarium untuk tanam pokok, modal permulaan dari RM350 hingga RM500, wallahualam






aquarium untuk ikan eksotik pulak amat mementingkan keterampilan aquarium dan jenis ikan yang akan diletak, kebiasaannya aquarium yang dipilih adalah jenis kabinet (ada ruangan di bawah untuk meletak barangan, biasanya diletakkan sistem penapisan 'sump tank' atau 'canister filter/external filter'

dan pilihan ikan bukan ikan seperti flower horn disebabkan flowerhorn bukan di dalam kategori ikan eksotik...ikan eksotik ni adalah ikan dari jenis 'monster fish' seperti arowana, arapaima, kaloi, toman, oscar, aligator gar/florida gar/spotted gar, belida, patin, keli ekor merah/keli afrika dan lain lain ikan air tawar yang bersaiz lebih dari 1 kaki


waktu sulit untuk menjaga ikan eksotik ni hanyalah sewaktu ikan ni masih kecil, perlukan jagaan yang lebih untuk memastikan anak ikan monster ni dapat hidup hingga mencapai ukuran lebih kurang 1 kaki..ikan yang bersaiz 1 kaki ke atas sudah mempunyai kekuatan untuk hidup, monster fish ni boleh dikatakan dalam kategori yang cerewet, tapi kuat daya tahan, pastikan pH air diperiksa agar bersesuaian dengan keadaan pH yang diperlukan oleh ikan eksotik dan jenis ikan eksotik yang boleh diletak bersama bagi mengelakkan pertarungan merebut kawasan/teritori



boleh pergi ke monsterfishkeepers.com untuk menimba ilmu mengenai cara-cara dan hal-hal berkenaan dengan ikan eksotik ni Wink













yang ikan campur-campur ni lah yang paling ramai bela, ikan mas campur ikan kap campur ikan puyu dan lain lain, betul cara cantik jadinya, kelain cara berserabut jadinya, yang paling penting dalam menjaga haiwan/makhluk Allah s.w.t ni, kena selalu ingat, mereka ni lagi mulia dari kita kerana mereka sentiasa berzikir pada Allah s.w.t, dan bila kita sudah memelihara, itu adalah amanah dalam membelanya, kerana setiap yang di bawah peliharaan kita, kita akan dipersoalkan oleh Allah s.w.t mengenainya di mahkamah akhirat kelak


Allah SWT berfirman :

إنا عرضنا الأمانة على السماوات والأرض والجبال فأبين أن يحملنها وأشفقن منها وحملها الإنسان إنه كان ظلوما جهولا


Maksudnya : Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (ingatlah) Sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan. (al-Ahzab, ayat: 72)


wallahualam

wassalam

Cool


Last edited by anaksedaraMB on Mon Jun 04, 2012 4:52 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile
botak
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: Mar 06, 2005
Posts: 2379

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:49 pm    Post subject: Re: Membela ikan dalam akuarium Reply with quote

BULAN wrote:
E325pilot wrote:
Assalamualaikum... Kat sini ada sesiapa hobi membela iman dalam akuarium?


Awat silap ni??????


iman apa pulak dlm akuarium ni...ni tuan ......loginya ikan lah tu, ikan guppy pun senang, cepat beranak, berpasang2...hidup tak merana, ada pasangan.....tak gaduh pulak tu.....cantik pulak....
Back to top
View user's profile
tendabiru
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral


Joined: Jan 14, 2010
Posts: 26636

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:49 pm    Post subject: Reply with quote

yoep teman bela ikan kaloi...mase baru bela sebeso tapak tangan budak jek...skang kalau wat ikan tiga rase sbesar pinggan beso....senang jaganya...mkn sayur...sebab dia vegetarian...
Back to top
View user's profile
BULAN
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Joined: Jan 31, 2005
Posts: 2709

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:53 pm    Post subject: Reply with quote

Cantiknya hiasan dlm aquarium ni...




Last edited by BULAN on Mon Jun 04, 2012 5:01 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile
E325pilot
Prebet
Prebet


Joined: Nov 27, 2011
Posts: 128

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:54 pm    Post subject: Reply with quote

Ingatkan nak cari aquarium yang siap cabinet, nak buat partion kat ruang tamu... Tapi yang baru mahal... Nak beli 2nd berbaloi tak?
Back to top
View user's profile
tendabiru
Brigedier Jeneral
Brigedier Jeneral


Joined: Jan 14, 2010
Posts: 26636

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:57 pm    Post subject: Reply with quote

E325pilot wrote:
Ingatkan nak cari aquarium yang siap cabinet, nak buat partion kat ruang tamu... Tapi yang baru mahal... Nak beli 2nd berbaloi tak?



beli yg baru bro..
sebab kdg tu yg 2nd tu kacanya dah retak...x berbaloi...
Back to top
View user's profile
24712365
Lans Koperal
Lans Koperal


Joined: Dec 13, 2010
Posts: 573

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

Sekadar pesanan...

Jangan bagi ikan sedara sedari makan UBI KAYU ye...

Laughing Laughing Laughing


tendabiru wrote:
yoep teman bela ikan kaloi...mase baru bela sebeso tapak tangan budak jek...skang kalau wat ikan tiga rase sbesar pinggan beso....senang jaganya...mkn sayur...sebab dia vegetarian...
Back to top
View user's profile
freddy17
Kadet
Kadet


Joined: Jun 07, 2008
Posts: 5403
Location: biar dimana aku berada.. Allah tetap dihati

PostPosted: Mon Jun 04, 2012 5:02 pm    Post subject: Reply with quote

tak payahlah........
tempat ikan bukan diakurium
tempat ikan disungai dilaut dipaya ditasik dibelanga
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.tranungkite.net/v11 Forum Index -> Borak Ekonomi, Sukan, Hobi, Kerjaya & Hiburan All times are GMT + 8 Hours
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©

BERITA & INFORMASI
Alternatif...
Buletin Online
CPI Asia
Detik Daily
Free Malaysia Today
Gegar Kelantan
Harakah Daily
Kedah Lanie
KLToday
KLpos
Laman M@rhean
Mahasiswa Kini
Malaysia Digest
Malaysia Insider
Malaysia Kini
Malaysia Kini (BM)
Malaysia Today
Merdeka Review (BM)
Minda Rakyat
NewsKini
Pahang Kini
Peghelih La
Roket Kini
Sabahdaily
Sarawak Report
Selatan Online
Siasah
TranungKite Online
TVS News
Utara Online
Warta Utara Baru!

Info Negeri PR...
Buletin Kelantan
Buletin Mutiara
Selangor Kini
Warta Kedah

Perdana...
Bernama
Berita RTM
Berita Harian
Harian Metro
Kosmo
News Staits Time
Sinar Harian
The Star
The Star (BM)
The Sun
Utusan Melaysia
AUDIO & VIDEO
Isu Semasa...
MalaysiaKini TV
MP PAS
Kelantan TV
Koleksi Video PR
Malaysia Tube
Radio Web Selangor
Terengganu Kini
TVceramah
WebTV PAS
Youtube Buletin Online
Youtube PAS
Youtube TerengganuKini

Lain-lain...
Grapes Nasyid
Koleksi Ust Azhar
Kuliah.net
My Ceramah
My Maktabaty
One Kuliah Baru!
Koleksi Radio Online Kandangan TV Online
LUAR NEGARA
Al Jazeera (English)
Al Manhaj
Al-Sofwah.or.id
Kavkazcenter.com
Palestine Kini
Republika Online
LAMAN PORTAL
Al-Ahkam
Halaqah.Net
Hanan.Com
I Luv Islam
Lowyat Net
Portal Pendidikan
My Pendidik
TKO Daily
Ukhwah.com
INSTITUSI PENDIDIKAN
KIDU
KUDQI
KUIZM
KUIN
Maahad Darul Quran
Markaz Darul Bayan
SMI Darul Bayan
SRI Darul Bayan
SRAB Zainal Abidin
SRI Darul Iman
SRI Al-Irsyad, Balok
SRI Al-Irsyad, Kuantan
SRI At-Taqwa, Perlis
SRI Al-Hafidz, Sabah
Maahad Al-Ansoriyy
Madrasah Insaaniyyah
Pondok Pinang Merah
PAKATAN RAKYAT
Pakatan Rakyat
Parti Islam Se-Malaysia
Parti KeAdilan Rakyat
Parti Tindakan Demokrasi
PAS
Dewan Ulamak Pusat
Dewan Pemuda Pusat
Dewan Muslimat Pusat
Negeri
PAS Perlis
PAS Kedah
PAS Pulau Pinang
PAS Perak
PAS Selangor
PAS Negeri Sembilan
PAS Melaka
PAS Johor
PAS Kelantan
PAS Terengganu
PAS Pahang
PAS Sabah
PAS Sarawak
PAS W. Persekutuan

PAS Kawasan
P001 Padang Besar
P002 Kangar
P006 Kubang Pasu
P008 Pokok Sena
P009 Alor Star
P011 Pendang
P012 Jerai
P014 Merbok
P016 Baling
P028 Pasir Puteh
P030 Jeli
P031 Kuala Krai
P034 Setiu
P035 Kuala Nerus
P039 Dungun
P054 Gerik
P055 Lenggong
P057 Parit Buntar
P059 Bukit Gantang
P063 Tambun
P067 Kuala Kangsar
P068 Beruas
P072 Tapah
P073 Pasir Salak
P075 Bagan Datoh
P076 Teluk Intan
P077 Tanjung Malim
P082 Indera Mahkota
P085 Pekan
P086 Maran
P087 Kula Krau
P088 Temerloh
P090 Bera
P091 Rompin
P092 Sabak Bernam
P094 Hulu Selangor
P095 Tanjung Karang
P096 Kual Selangor
P108 Shah Alam
P111 Kota Raja
P125 Putrajaya
P126 jelebu
P129 Kuala Pilah
P131 Rembau
P133 tampin
P135 Alor Gajah
P137 Bukit Katil
P138 Kota Melaka
P139 Jasin
P141 Sekijang
P146 Muar
P166 Labuan
P182 Pensiangan

Pemuda PAS
Perlis
  Padang Besar
Kedah
  Langkawi
  Jerlun
  Kubang Pasu
  Padang Terap
  Sungai Petani
  Baling
  Padang Serai
  Kulim
Kelantan
  Machang
  Kuala Krai
  Jeli
Terengganu
  Besut
  K. Terengganu
  Marang
  Dungun
  Kemaman
Pulau Pinang
  Bukit Bendera
Perak
  Parit Buntar
  Bagan Serai
  Bukit Ganntang
  Sungai Siput
  Tambun
  Ipoh Timur
  Batu Gajah
  Kuala Kangsar
  Parit
  Kampar
  Gopeng
  Tapah
  Lumut
  Teluk Intan
  Tanjung Malim
  Bagan Datoh
Pahang
  Lipis
  Raub
  Jerantut
  Kuantan
  Paya Besar
  Pekan
  Maran
  Kuala Krau
  Termerloh
  Rompin
Selangor
  Sabak Bernam
  Hulu Selangor
  Gombak
  Ampang
  Hulu Langat
  Puchong
  PJ Selatan
  PJ Utara
  Shah Alam
WP Kuala Lumpur
  Batu
  Wangsa Maju
  Segambut
  Lembah Pantai
WP PutraJaya
  Bagan Datoh
PIMPINAN
Pimpinan PAS
Tuan Guru Nik Aziz
Tuan Guru Hadi Awang
Tn Hj Mohamad Sabu
YB Husam Musa
YB Mahfuz Omar
Tuan Guru Harun Taib
Ust Nasrudin Tantawi
YB Siti Zailah
Ust. Idris Ahmad
Dr. Mohd Hatta
Hanipa Maidin
YB Syed Azman
Tn Hj Hanipa Maidin
YB Khalid samad
Ust. Mohd Amar Abdullah
YB Zulkefly Ahmad
YB hasan Ali
Dr. Siti Mariah
Dr. Hj. Mahfodz Mohamed
Ustzh Nuridah
YB Siti Mariah
Ust. Abu Bakar Hussian Baru!

Pimpinan Pemuda PAS
Ust Nasrudin Hasan
Ust Nik Abduh
Khairul Faizi
Ust Riduan Mohamad Nor
Ust Mohd Yusni Mat Piah
YB Ust Mohd Nor Hamzah
Ust Fadhli Shaari
Ust Syed Abdul Kadir
YB Ust. Mohd Nasir Zakaria
Suhaizan Kaiat
YB Firdaus Jaafar
Dr. Suhazeli Abdullah
Herman Samsudeen

Pimpinan PKR
Anwar Ibrahim
Wan Azizah
Azmin Ali
Nurul Izzah
Tian Chua
Mansor Othman
Elizabeth Wong
Badrul Amin
Hee Lot Sian
Khalid Jaafar
Haniza Talha
Fariz Musa

Pimpinan DAP
Lim Kit Siang
Karpal Singh
Tan Seng Giaw
Lim Guang Eng
M. Kula Segaran
Fong Kui Lun
Teresa Kok Suh Sim
Lip Li Peng
Chong Eng
Liew Chi Tong
Tony Pua
Boo Cheng Hau
Wong Hon Wai
V.Sivakumar
SIASAH & SEMASA
Ajijoi
Al Brangi
Al Banjari
A L- H U S S E Y N
Al-Kundangi
A.M.K.NS.
Amin Iskandar
Anak Sungai Derhaka
Asam Lambunau
Attakiri
Bancuh Baru!
Beras Terpilih
Beras Melaka
Biaq Pi La
Bicara Khairul Faizi
Bloglist TKO
Bota Online Baru!
Budak Balun
Bumi Perak
Cenangau
Cikgu Nuri?s Online
Cina Islam
Edyesdotcom
GreenBoc
Go Malaysia
Hamirdin
Harapan malaysia
Halim Islam Online
Ibnu Hasyim
Ibrahim Baba
Ikut Suka Aku
Islam Return
Jiwo Klate
Kamarudin Sidek
Kalam Perantau
Kerabu Bersuara
Kide Picture
Kopitiam Bang Nan
Lagenda Buta
Lanh14
Lot 250
Love Perak
Mai Bincang-bincang
Malaysia Waves
Mengejar Cahaya
Merah Hitam
Merah Tinta
Milo Suam
Minda Lutfi
Minda Rakyat
MutaLigat
Nik Hasan Zzmi
Orang Klawang
Oh! Rakyat
Peghelih La...
Penarik beca
Penawar Rindu
Penoreh Getah
Penoreh Getah II Baru!
Perisik Rakyat
Pink Turtle
Rencana Rakyat
Roslan SMS Corner
SharpShooter
Sisi Bukit Baru!
Shahbudin
Sofi Wahab
Sokong PR
Suhaimi Saad
Suhaimi Taib
Suhaizan Kayat
Tarmizi Mohd Jam
Tawan Pekan
Tempayan Retak
Tempe Goreng
Tebas
Tok Pijat
Tun Telanai
Tukar Tiub
Tukul Besi
Ummni Anni
Ust. Nik Nasri
Ust. Saiful Bahri
Wan Nordin Yaacob
Warkah Daily
Warta Maya
Wartawan Laman Reformasi
Zul Mamak
Harism Ibrahim
Barking Magpie
Zorro Unmasked
BICARA AGAMA
Al-Ahkam
Al-Fikrah
E-Fatwa Malaysia
Fatwa Online
Ust. Azhar Idrus
Ust. Amin
Ust. Hasrizal
Ust. Zaharuddin
Dr. Mohd Asri
Dr. Abdul Basit
Darul Mujahidin
Harun Yahya
Ilmu & Ulama
Islam Online
Jarum Emas
Kajian Quran
Surau 2Faber
Tarbawi Baru!
TKO Offline
We Choose Islam Baru!
WEBLOG UMUM
Abu Nuha Corner
Aizek.Net Baru !
Al Belurani
Amirulreza
Bayu Gunung
Cili Merah
CikguCyber Baru !
Dairy Muslim
Desa Kerayong
Farid Rashidi
Fikir2 Renung2
Gaya Peneroka
Hati Sufi
Jiwa Kita Merdeka
Kembara Salik
Kereta Mayat
Minta 5 Minit
Nota Tercicir Baru !
Open Minda Baru !
PapaSiber
Perkhimatan Pelajaran Baru!
Rosli Salem
Satu Umat
Syakur Ibrahim
Unpublished Notes
PERTUBUHAN & NGO
Amal Malaysia
Aliran
BERSIH
Fomca
Halal Jakim
MAMPAT
Muslim Consumer
Nadwah Pahang
Persatuan Ulama Malaysia
Skuad Waja Terengganu
Suaram
UMUM/LAIN-LAIN
Ahnaf Khat
Guru Tajweed Syatibi Baru!
Grafik Photoshop
Health Tips
Quran Online
Quran Flash
Mega link (link-link yang lain)
* Link laman yang dipaparkan adalah yang aktif sahaja.
Laman tidak dikemas kini lebih daripada sebulan akan dikeluarkan secara automatik..
[Untuk yang lain-lain sila klik Mega Link atau Link Pilihan pada atas Homepage ini]

PANDANGAN DALAM LAMAN INI
TIDAK SEMESTINYA MENUNJUKKAN SIKAP WEBMASTER & DPPKD
(DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN DUNGUN, TERENGGANU DARUL IMAN)

Dasar Kami : Menyiarkan semua email pengunjung tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan.
(Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan. Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat)

©1422 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini
untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
E-mel : tranung2006@yahoo.com atau Webmaster : tranungkite@hotmail.com

Lot 3672, Bangunan PAS Kawasan Dungun,
Kg. Pak Sabah, 23000 Dungun, Terengganu.
Tel/Faks : 09-848 5001



All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.
You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi.